Share |

Ajankohtaista

12.5.2022

Kuukausittaiset TEAMS-tapaamisen jatkuvat 

Jäsenille lähetetään kutsut sähköpostilla, joiden kautta pääsee mukaan keskusteluun. Tarkista, että yhteystietosi ovat ajan tasalla, ja muista tarkistaa myös roskapostikansio, mikäli viestiä et ole mielestäsi saanut.

Teams-tapaamiset ovat aina joka kuukauden alussa, seuraava tapaaminen on 6.6.2022 klo 10. Linkki tapaamiseen lähetetään ilmoittamaanne ensisijaiseen sähköpostiosoitteeseen. Tervetuloa mukaan!

*************************

12.4.2022

30-vuotisjuhlaseminaari "Lapsen osallisuus ammatillisessa perhehoidossa" sekä liittokokous järjestetään tänä vuonna Vantaalla Hämeenkylän kartanossa 26.4.2022.
Tervetuloa mukaan kaikki jäsenet, yhteistyökumppanit sekä alalla toimijat.

Seminaariohjelma  

Varsinainen liittokokous pidetään 27.4.2022 klo 10-12 Hämeenkylän kartanossa, tervetuloa kaikki liiton jäsenet.

Sydämellisesti tervetuloa!

*************************

22.12.2021

Toivotamme kaikille jäsenillemme sekä yhteistyökumppaneillemme
Rauhallista Joulua ja Hyvää Uutta Vuotta 2022!

Jäsen- ja toimistopalvelut ovat suljettuna 23.-27.12.2021.

*************************

16.11.2021

Liiton säännöt ovat uudistetut ja luettavissa täällä.

*****************************

11.10.2021

APKL POHJOINEN LAATUPIIRI

Pohjoisen laatupiirin kokoontuminen Rovaniemellä Santa’s Hotel Santa Clausissa 29.– 30.11.2021

Pitkästä aikaa maassamme vallinneen ikävän tilanteen helpotuttua pääsemme vihdoin kokoontumaan ajankohtaisten asioiden merkeissä. Kokoontumispaikaksi valikoitui kaunis Rovaniemi, jonne lähdemme hetkeksi irrottautumaan arjesta.
Tärkeää asiaa meille tulee kertomaan perhekotiäiti ja SQC Oy:n Marjut Jokela. Luennon aiheena on
”Turvallisesti Verkossa – näkökulmia ja työkaluja verkkomaailmassa toimimiseen lasten ja nuorten kanssa työskenteleville”
Lapin aluehallintoviraston sosiaalihuollon ylitarkastaja Marjut Aikio tervehtii meitä puheenvuoron verran.
”Aluehallintoviraston puheenvuoro – ammatillisen perhekodin lupa ja valvonta”
Tervehdyksensä meille jakaa myös APKL:n puheenjohtaja Marja Keisanen
Aikaa varataan myös tutustumiselle, kuulumisten vaihdolle ja vertaistuen jakamiselle. Toiveet ja odotukset laatupiirin tulevasta toiminnasta päästään nyt yhdessä kartoittamaan ja suunnittelemaan tulevaa.
Erittäin toivottavaa olisi, että kaikki laatupiirin perhekotivanhemmat pääsisivät mukaan.
 

OHJELMA:

ma 29.11.2021

klo 11.00  lounas

klo 12.00 Tervetuloa! 
Esittelyt, kuulumiset ja ajankohtaiset asiat
Marjut Jokelan luento

klo 16.00 Kahvi siinä sivussa

klo 19.00 Siirrymme illalliselle ja illanviettoon  

ti 30.11.2021

klo 10.00
APKL:n kuulumiset. Toiveet ja tulevan suunnittelu
Yhteys liiton puheenjohtajaan Marja Keisaseen

klo 13.00
Kahvit ja Marjut Aikion puheenvuoro

klo 16.00 turvallista kotimatkaa! 

Ilmoitattehan osallistumisestanne kahvitarjoilujen ja lounaan varaamiseksi Hokkasen Riitta-Maijalle viimeistään 10.11.2021
osoitteeseen riitta-maija.hokkanen (ät) perhekotihokkanen.fi

Tilavuokrat ja luentopalkkiot tarjoaa APKL. Osallistujat maksavat itse ruokailut ja kahvit, sekä majoituksen.


Huomioikaa myös majoituksen varaaminen ajoissa!
Majoituksen voi ottaa mistä haluaa, ohessa tarjous Santa’s Hotel Santa Clausilta. 

Standard - huone:

1hh / 114 EUR / yö

2hh / 129 EUR / yö

Superior - huone:

1hh / 134 EUR / yö

2hh / 149 EUR / yö 

Hinta sisältää iltasaunan, aamupalan ja langattoman nettiyhteyden.
Varausnumero 1002003 /Pohjoinen laatupiiri

************************************

24.8.2021

Kuukausittaiset verkkotapaamiset jatkuvat TEAMS-tapaamisina joka kuukauden ensimmäisenä maanantaina. Lähetämme linkin jäsenille sähköpostilla ennen kyseistä päivää. 
Muista tarkistaa roskapostikansio, jos viestiä ei näy, ja ilmoita muuttunut sähköpostiosoitteesi tarvittaessa.

Seuraavat verkkotapaamiset:

MA 4.10. klo 10.00
MA 1.11. klo 10.00
MA 13.12. klo 10.00

*************************

28.2.2021

Ammatillisten perhekotien liitto ry:n vuosikokous
pidetään 30.3.2021 klo 10.00 Microsoft Teams -etäkokouksena. 

Kutsu on lähetetty jäsenille 28.2.2021. Jäsenet saavat tunnukset kokoukseen ennen kokouspäivää sähköpostiin.

Mikäli olet jäänyt ilman kutsua, tarkista myös roskapostikansio (etenkin gmail-käyttäjät).
Jos sähköpostiosoitteesi on muuttunut, laita viestiä toimisto@apkl.fi.

*************************

15.2.2021

Turvallinen lääkehoito-opas on ilmestynyt ja huomioi ammatilliset perhekodit perhehoidoksi.

Koko opas on luettavissa myös verkossa.

kuva_laakehoito.jpg

*************************

8.1.2021

Vuoden ensimmäinen Zoom-tapaaminen on maanantaina 11.1.2021. Linkki tulee jäsenille sähköpostiin viikonlopun aikana. Gmail-käyttäjät - tarkistakaa myös roskapostikansio. Hyvää alkanutta vuotta kaikille!

*************************

02.12.2020

Ammatillisen perhekotitoiminnan perusta 

Ammatillisissa perhekodeissa on noin 1300 hoitopaikkaa ja toimintamuoto on 26 prosentin edustuksellaan sijaishuollon merkittävä palveluntuottajataho. Ammatillista perhekotitoimintaa on ollut Suomessa jo kolmisenkymmentä vuotta ja silti edelleen toimintaa koskevat säädökset ja ohjeistukset ovat keskeneräisiä.

Keskeneräisyys tulee voimakkaimmin esiin yrityksissä määritellä toiminnan perustaa ja olemusta, mistä johtuen eri viranomaisten ohjeistukset ovat epätasa-arvoisia ja ristiriitaisia keskenään. 

Perustavaa laatua on epäselvyys siitä, mihin kohtaan sijaishuollon lastensuojelussa ammatillinen perhekotitoiminta asetetaan. Viranomaisten ohjeistuksissa toiminta luetaan osittain perhehoitoon ja osittain laitoshoitoon.  Tämä epäselvyys heijastuu suurena ongelmana niin kuntien kuin ammatillisten perhekotienkin toimintaan. 

Ammatillisen perhekodin juridinen perusta on perhehoitolaissa, jossa toiminta määritellään yksiselitteisesti perhehoidoksi. Ammatillinen perhekoti on luonteeltaan ja toiminnaltaan perhehoitoa antava yksityiskoti. Tämä määritelmä sai vahvan juridisen vahvistuksen Korkeimman hallinto-oikeuden vuosikirjapäätöksessä KHO:2020:49. Juridisesti on määritelty käsite perhehoito, johon kuuluvat sekä toimeksiantoinen että ammatillinen perhehoito. 

Tämä ammatillisen perhekodin kuuluminen laitoshoidon sijasta perhehoitoon todetaan selkeästi viranomaislinjauksissa, kuten esim. rajoitustoimioikeuksien puuttumisena, minkä perusteluna on nimenomaisesti se, että ammatillinen perhekoti ei ole laitoshoitoa vaan perhehoitoa.
Tämä juridinen perusta ei ole kuitenkaan selkeä kaikissa viranomaistulkinnoissa, mikä tulee esiin kilpailutuskäytännöissä ja valvontakäynneillä. Ammatillisia perhekoteja kohtaan esitetään laitoshoitoon kuuluvia vaatimuksia. Näistä yhtenä ajankohtaisena teemana mainittakoon esimerkkinä lääkehoitoa koskeva keskustelu ja ohjeistus. 

Ammatillisten perhekotien liitto pyytää nyt ylimpinä valvovina viranomaisina Valviran ja aluehallintoviraston kannanottoa ja lausuntoa kysymykseen siitä, tuleeko ammatillisia perhekoteja koskevissa ohjeistuksissa ottaa huomioon niiden lain suojelema ja määrittelemä olemus ja juridinen perusta perhehoitoa antavana toimintana ja tuleeko tältä pohjalta ammatillisia perhekoteja koskea perhehoitoon sisältyvät ohjeistukset ja säädökset niin, että tähän saataisiin valtakunnallisesti yhteneväinen linjaus. 

Salossa 17.11.2020
Juhani Santala
Ammatillisten perhekotien liitto

***************************************

02.12.2020

Hyvä jäsen,

Tuleva Zoom-tapaaminen ja siihen liittyvät tiedot lähetetään vain sähköpostitse. Jos jäit ilman kutsua, tarkistathan, että yhteystietosi ovat ajan tasalla. 

Mukavaa joulun odotusta kaikille!

***************************************

11.9.2020

APKL ry:n liittokokous pidetään ZOOM-videokokouksena

Linkki kokoukseen on lähetetty 11.9. kaikille jäsenille sähköpostilla. Virallinen kutsu liitteineen löytyy sähköpostistasi.

Huom Gmail-käyttäjät! Jostain syystä gmail hylkii PDF-liitteitä, ja tulkitsee usein PDF-liitteitä sisältäviä posteja roskapostiksi. Tarkista gmail-sivultasi kohta "Kaikki viestit" sekä roskapostikansio, jollet löydä kutsuasi saapuneista viesteistä.

Jäsenmaksuista:
Sama ongelma saattaa koskea myös jäsenmaksulaskuja, jotka on lähetetty PDF-muodossa. Tarkista siis nuo kyseiset kansiot, jäsenmaksut ovat erääntyneet heinäkuun lopulla.

**************************************

20.5.2020

Korkein hallinto-oikeus on tehnyt merkittävän päätöksen (KHO:2020:49) koskien ammatillisen perhekodin asemaa. 

KHO on julkaissut ratkaisunsa myös vuosikirjapäätöksenä.  KHO julkaisee vuosikirjassaan ratkaisuselosteet periaatteellisesti merkittävimmistä päätöksistään. Vuosikirjaan valitaan päätökset, joilla on merkitystä lain soveltamiselle muissa samanlaisissa tapauksissa tai joilla on muutoin yleistä merkitystä. 

Tässä päätöksessään KHO on kumonnut Hämeenlinnan hallinto-oikeuden näkemyksen siitä, että ammatillinen perhekoti olisi lastensuojelulaitos ja siten laitoshoitoa antava yksikkö.  

KHO ottaa esiin HE 256/2014 perhehoitolain 4§:ää koskevan yksityiskohtaisen perustelun:

’Pykälässä säädettäisiin edellisen 3§:ssä säädetyn perhehoidon käsitteen lisäksi ammatillisesta perhehoidosta. Pykälän mukaan ammatillisella perhehoidolla tarkoitettaisiin perhehoitoa, jota annetaan yksityisistä sosiaalipalveluista annetun lain 7§:ssä tarkoitetun luvan perusteella ammatillisessa perhekodissa. Sisällöllisesti ammatillinen perhekoti on jo aiemmin ollut määritelty, mutta ei tällä nimellä. Ammatillinen perhehoito ja ammatillinen perhekoti ovat kuitenkin yleisessä käytössä olevia nimityksiä kyseiselle hoitomuodolle. Ammatillinen perhekoti toimii lähtökohdiltaan kuten tavanomainen perhekoti. Myös ammatillisessa perhekodissa on olennaista  kodinomaisuus. Ammatilliselta perhekodilta edellytetään tavallista perhehoitoa vahvempaa koulutuksen tuomaa osaamista, mikä mahdollistaa myös erityistä hoitoa tarvitsevien henkilöiden sijoittamisen perhehoitoon.’ 

KHO painottaa, että ammatillinen perhekoti on perhehoitoa. ’Ammatillinen perhekoti toimii perhehoitolain esitöiden (HE 256/2014 vp, s.23) mukaan lähtökohdiltaan kuten tavanomainen perhekoti, mutta siltä edellytetään tavallista perhekotia vahvempaa koulutuksen tuomaa osaamista.’ 

Tähän KHO:n päätökseen nojautuen Ammatillisten perhekotien liitto toivoo, että kukin sijaishuollon alalla toimiva taho ottaisi tämän päätöksen huomioon.  Ammatillisten perhekotien liitto myös edellyttää, että tästä lähtien ammatillinen perhekoti määritellään niin kuntien organisaatioissa kuin kilpailutuksissakin sekä kaikessa muussa ammatillista perhekotia koskevassa työskentelyssä ja ratkaisuissa perhehoitolain 4§:n mukaisesti perhehoidoksi. Tätä kautta vielä valitettavasti esiintyvä epäselvyys ammatillisen perhekodin asemasta selvenee ja ammatillinen perhekoti tulee juridisesti ja toiminnallisesti oikeasti määritellyksi.

Juhani Santala
Ammatillisten perhekotien liitto

*******************************

27.3.2020

Julkinen vetoomus

Sosiaali- ja terveysministeriölle ja
Terveyden- ja hyvinvoinnin laitokselle

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru
Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen
Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhiala
Sosiaali- ja terveysministeriön neuvotteleva virkamies Susanna Hoikkala
Sosiaali- ja terveysministeriö johtaja Elina Palola
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, johtaja Markku Tervahauta 

Valtakunnallinen ohjeistus sijaishuollossa asuvien lasten yhteydenpidon järjestämiseen on välttämätön 

Sosiaali- ja terveysministeriö on 24.3.2020 ohjeistanut sijaishuollossa asuvien lasten ja heidän läheistensä yhteydenpidon järjestämisestä tapaamisten osalta koronaviruksen aiheuttamassa kriisitilanteessa. Annetut ohjeet ovat hyvä lähtökohta, mutta ne ovat liian yleisiä antaakseen tässä erityisessä poikkeustilanteessa välineitä lapsen asioista vastaaville sosiaalityöntekijöille sijaishuollossa olevien lasten yhteydenpidon arvioimiseen. 

Yhteydenpito vanhempiin on tärkeä lapsen oikeus. Vetoamme Sosiaali- ja terveysministeriöön konkreettisten, käytännön esimerkkeihin perustuvan ohjeistuksen laatimiseksi siitä, kuinka ja missä tilanteissa lapsen asioista vastaavat sosiaalityöntekijät voivat lastensuojelulain 62§ 1. mom. 2 ja 3 kohtaa tässä yhteydessä soveltaa. Pyydämme ohjeita myös siihen, miten päätökset tulee perustella siten, että asianosaisten yksityisyyttä pystytään suojaamaan parhaalla mahdollisella tavalla esimerkiksi terveystietojen osalta. 

Yhteydenpitoa tapaamisten osalta rajaavien päätösten puuttuminen vaarantaa lastensuojelun perhehoidon kantokykyä. Tämä on huolestuttavaa erityisesti tilanteissa, joissa perhehoitoperheessä on riskiryhmään kuuluvia henkilöitä. 

Pyydämme sosiaali- ja terveysministeriötä ottamaan ennakoivasti kantaa myös tulevien mahdollisten kansallisten rajoitustoimenpiteiden suhteesta lastensuojelulakiin. 

Meillä toimijoilla on suuri huoli lapsen oikeuksien toteutumisesta ja eriarvoisesta asemasta valtakunnan sisällä koskien heidän ja heidän läheistensä yhteydenpidon arviointia tässä kriisitilanteessa. 

Ammatillisten perhekotien liitto ry

Attendo perhehoito

AVA perhepalvelut 

Helsingin Diakonissalaitoksen säätiö sr

Lapselle koti Oy

Majakan Valo säätiö

Nuorten Ystävät

Pelastakaa Lapset ry

Perhehoitokumppanit Suomessa Oy

Perhehoitoliitto ry

Perhekuntoutuskeskus Lauste ry

Pesäpuu ry

*********************************************************

13.3.2020 Liittokousmatka Viroon on PERUUTETTU 

Vallitsevan epidemiatilanteen johdosta matkustaminen ei ole suositeltavaa, joten liittokokousmatka Tallinnaan on peruutettu. 

*********************************************************

25.2.2020  LIITTOKOKOUS 2020

Tervetuloa mukaan kevään liittokokoukseen Tallinnaan!
Ilmoittautuminen on päättynyt.

Ammatillisten perhekotien liiton LIITTOKOKOUS 16.-18.3.2020
MERITON SPA HOTEL/ TALLINNA, EESTI

*********************************************************

30.12.2019

Oletko kiinnostunut tekemään ensi kesänä reissun moottoripyörällä Norjaan?
Lisätietoa tästä
Ilmoittaudu mukaan 31.3.2020 mennessä. Yhteystiedot liitteessä. Lisätietoja saat liitteessä olevista puhenlinnumeroista.
Huom! Jokainen varaa junalippunsa itse, joten ole ajoissa liikkeellä.
 
*************************************

20.12.2019

BIOLASTEN PÄIVÄT 18.-19.1.2020 Break Sokos Hotel Flamingo, Vantaa
Ilmoittautuminen 3.1.2020 mennessä.

*********************************************************

Liiton painettu esite löytyy myös verkosta.
frontpage-flip.jpg

*********************************************************

Liiton kotisivu- ja sähköpostipalvelut 

Lue lisää...

*********************************************************